Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Elektrische bewegingsplatforms van E2M Technologies en structuurdempers van ACE vormen een sterk team

De specialisten van E2M Technologies uit Amsterdam zijn experts op het gebied van elektrische besturingstechniek. In een dynamisch bedrijf als dit, waar veel in beweging is, zijn talrijke overeenkomsten met sport te vinden. Zo vervullen diverse types TUBUS structuurdempers van ACE in de onderbouw van de constructies van E2M belangrijke taken bij de bescherming van de volledige constructie, en fungeren daarmee als het ware als keeper binnen het team. 

 

E2M Technologies uit Amsterdam ontwikkelt diverse subsystemen voor simulatoren. Of het nu gaat om een vliegtuig-, trein- of autosimulator: de parameters wat betreft het formaat, gewicht en de snelheid verschillen onderling aanzienlijk. Het bewegingsprincipe blijft echter altijd hetzelfde. Dat geldt ook voor de voetbalsport: een tienjarige heeft andere fysieke kwaliteiten dan een achttienjarige, maar de tactiek is volgens het Nederlandse model hetzelfde. Ten opzichte van de sport heeft de automatisering echter een aantal voordelen: zo is de afstemming geen langdurig proces, maar dankzij computergestuurde systemen snel gebeurd. Pas als deze systemen door stroomuitval niet meer werken, komen bij E2M de keepers, de noodstopoplossingen in het spel. Bovendien is het mogelijk om voor de noodstop meerdere producten in een simulator aan te brengen en daarmee kleine componenten in te zetten.

 

Allround talent gezocht

De bouw van simulatoren is echter veel complexer dan een voetbalwedstrijd. Dit komt vooral doordat de X-, Y- en Z-assen meestal tegelijkertijd bewegen. Dat betekent dat het team in het ergste geval drie doelen tegelijkertijd moet verdedigen. En omdat de optredende krachten van verschillende intensiteit zijn, heeft de ingenieur keepers met verschillende kwaliteiten nodig, in dit geval verschillende dempers. Mechanical design engineer Pieter Campagne en general manager Jan van Bekkum gingen op zoek naar een spelersmakelaar, oftewel een producent die met zijn producten zou kunnen voldoen aan alle eisen. Hier kwam ACE Stoßdämpfer GmbH uit Langenfeld, specialist in het afremmen van massa's, de regulering van snelheid en het isoleren van trillingen, in het spel. 

 

 

Nederlands-Duits een-tweetje

Ralf Küppers en Han Titulaer ontwikkelen voor ACE dempingsoplossingen voor de Benelux. In dit geval raadden zij het gebruik van TUBUS-structuurdempers aan, vanwege hun buisachtige vorm. Qua flexibiliteit is deze serie structuurdempers van alle markten thuis. Ze zijn verkrijgbaar in zeven verschillende types en voor de meest uiteenlopende toepassingen kunnen constructeurs gebruik maken van circa 150 producten. Bij de elektrische bewegingsplatforms van E2M werden vooral TUBUS-dempers uit de TA-serie voor degressieve karakteristieken en de TC-reeks toegepast. Deze veiligheidsdempers zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in kraaninstallaties en voldoen aan de internationale industriestandaards OSHA en CMAA. Daarbij beschikken de TUBUS TC dempers over ideale eigenschappen voor noodstoptoepassingen, vanwege de hoge retourkrachten bij opgevangen krachten van 630 tot 17.810 Nm per slag. De kraandempers kunnen dynamische krachten van 80.000 N tot 978.000 N opvangen. De zwaarste uitvoering weegt nog geen 4 kg, absorbeert echter met de eerste slag al maximaal 64 procent van de energie waarmee deze wordt belast. Daarmee zijn ze ideaal voor het opvangen van de voor een deel extreem hoge krachten aan de bewegingsplatforms voor simulatoren. Pieter Campagne, constructeur van E2M Technologies, zegt hierover: "Onze motion systemen kunnen wel 20 ton wegen. Bij een voedingssnelheid van maximaal 1 m/s ontstaan er al snel aandrijfkrachten van maximaal 200 kN. Met de robuuste, betrouwbare structuurdempers van ACE is het geen probleem om deze in noodgevallen op te vangen zonder dat de constructie daarbij wordt beschadigd.

 

Voordelige oplossing

Wanneer de nauwkeurigheid bij het afremmen niet het belangrijkste doel is, zijn deze structuurdempers een ideaal, goedkoper alternatief voor hydraulische dempers. De TUBUS van ACE heeft zijn dempingseigenschappen vooral te danken aan het unieke materiaal. De onderhoudsvrije inbouwklare dempers bestaan uit speciaal co-polyester elastomeer en winnen het naast hun flexibele dempingseigenschappen ook qua levensduur van andere oplossingen. Naast de hoge levensduur van miljoenen belastbare cycli onderscheiden ze zich van andere vast-stof-dempers door de compacte inbouwmaat en het geringe gewicht. "Dat was voor ons van groot belang. Op deze manier konden we door een vereenvoudigd design besparen op de constructie", aldus directeur Jan van Bekkum. Bovendien zijn er geen dure reparaties meer nodig en hebben 'electric motion systems' een veel langere levensduur.

 

Naast de standaardproducten uit de TUBUS-serie is bij ACE op aanvraag nog een groot aantal speciale uitvoeringen voor klantspecifieke toepassingen verkrijgbaar. Of ze nu worden toegepast als demper in robotsystemen, vorkheftrucks, de machinebouw of fitnesstoestellen: de gebruiker profiteert meestal ook nog van geluidsreductie ten opzichte van vergelijkbare oplossingen.

 

 

 

 

« terug naar het overzicht